Biraz Notlar ve Bitcoin Uzun Vade Teknik Analizi – 20.09.2020

By -Tarih: Eylül 20, 2020-

Merhaba,

Uzun süredir hiçbir şey paylaşmadım. Hedefim normalde FX piyasasına dahil olmak isteyenleri uyarmak, önlemek ve yine de katılmak isterlerse onlara yol gösterici olmaktı. Fakat, hayatımda olan gelişmelerden dolayı eskisi kadar vakit ayıramıyorum. Yine de ben elimden geldiği kadar bir şeyler paylaşmak ve burayı büyütmeye devam etmek istiyorum. Her ne kadar uzun yıllar sürebilecek olsa da.

Bir konuda uzman olabilmek için eğitim almak ile beraber yapılması gereken en önemli hareket, pratik yapmaktır. Doğru da olsa, yanlış da olsa pratik yapmaya devam etmek bir konuda ne olursa olsun uzun vadede daha iyi olmanızı sağlayacaktır. Bu bir müzik aleti çalmaya çalışan insan için de geçerlidir, yeni dil öğrenmeye çalışan insan için de ve bizim durumumuzda teknik analiz yapabilmek isteyen insan için de.

İşlem alıp almamanız önemli değil, belki piyasaları eskisi kadar takip edemiyorsunuz ama her zaman pratik yapmalısınız. Bir şeyi ne kadar çok bilinçli bir şekilde denerseniz yanlışlarınızdan o kadar çok sıyrılmaya başlayacaksınızdır. Bilinçli olması da, bu analizlerden ders çıkarmak, incelemek ve yanlış yaptığınız yerlerin doğrusunu öğrenmeye çalışmakla olacaktır.

Bu süreçte ben son zamanlarda eskisi kadar işlem alamıyorum, eskisi kadar ilgilenemiyorum, okuyamıyorum ama yine de boş bir vaktim kaldığında analiz yapmaya devam ediyorum. Sadece kendimi geliştirmek için ve bu hafta sonu da, Bitcoin için, acaba sorusunu sorduğumda aşağıdaki gibi bir teknik analiz çıkarabildim.

bitcoin teknik analizi

 

    Devamındaki hareketleri görebilmeniz için Tradingview’deki analiz linki: Bitcoin Teknik Analizi 20.09.2020

Şimdi öncelikle dikkat etmeniz gereken bir konu var. Analiz yapmakla, işleme girmek tamamen farklı disiplinlerdir. İşleme girebilmek için, onay almanız gerekmektedir, stratejiniz olması gerekmektedir, risk miktarınızı belirlemeniz gerekmektedir, nereyi hedeflediğini, vadenizi, paritenin yapabileceği olası hareketleri belirlemeniz gerekmektedir. Benim paylaştığım analiz işleme girmeniz için size yardımcı olmayacağı gibi, hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi olamaz, tamamen kendi fikirlerimden oluşmaktadır ve sadece eğitim amaçlıdır.

Paritenin hareketleri ile alakalı konuya gelecek olursak, Bitcoin, inanılmaz güzel bir boğa dönemi yaşadı. Normalde bu kadar keskin bir hareket olmasa, bu kadar büyük bir yükseliş ve ilgi çekmemiş olsa, belki de ayı dönemi şu ana kadar çoktan bitmiş olmalıydı ve tekrar yükselişine geçmiş olmalıydı. Ama gördüğümüz gibi daha bir önceki tepesini kırarak yeni boğa dönemine girmeyi bırakın, kendi içinde bile düzeltme hareketlerinden daha kurtulamamıştır.

Elliot dalga teorimini dikkate alan insanlar biliyor ki, hiçbir yükseliş ve düşüş hareketi tek bir dalga ile gerçekleşmez. En kısa vadelerde de, uzun vadelerde de bir düzeltme hareketi yapmak zorundadır. Bitcoin, 19.666$ seviyesine yükseldi ve itki(impuls) hareketini tamamladı diye düşünüyoruz. Buradan da, 3.122$ sevisine düştü ve 13.880$ seviyesine yükseldi.

Peki Bitcoin’in düşüşü sadece tek bir dalga ile 3.122$ seviyesine düştüğünde tamamlanmış mı olacaktı. Ben burada bir sorun olduğunu düşünüyorum. 13.880$ seviyesinden bir daha üçgen yapısı oluşturacağı bir seviyeye ya da daha da aşağılarına düşerek düzeltmesini ya da belki de yok oluşunu getirecek düşüşünü devam ettirmesi gerekiyor.

Eğer benim düşündüğüm doğruysa, analizde gösterilen seviyeye ya da 5.000$ civarlarına bir düşüş daha gerçekleştirmesi gerekiyor.

Eğer benim düşüncem hatalıysa, analizde gösterilen ilk oktaki hareketi yaparak 13.880$ seviyesini kırmalı ve yükselişine devam etmelidir.

Burada değerlendirilmesi gereken konu şu, kısa vadede başka analizler yaparak işleme girebilirsiniz, kazanabilirsiniz, kaybedebilirsiniz. Ama uzun vadede düşündüğümüzde, neden belirlediğim seviyeye düşmeden, belirlediğim seviyeye hareketini gerçekleştireceği kesinleşmeden ya da 13.880$ seviyesini kırarak yükselişe onay almadan işleme girmeliyim ki? Eğer aylık analizlerde büyük resmi görmeden hareket edersek, psikolojimizi yönetemeden ve zararı kabullenmeden sürekli beklentimiz yönünde hareketi beklerken, daha da büyük zararlara yol açabiliriz.

Bir yatırım yaparken, Fx piyasasında işleme girerken kendinize en çok sormanız gereken soru “NEDEN” sorusudur. Neden bu işlemi açmalıyım?, neden bu parite bu hareketi yapsın? Tüm sorular sorulduktan sonra yapılacak bir işlem bile zararla sonuçlanabilir. İşte bu zararları kısıtlayabilir ve karlarımızı maksimize edebildiğimiz zaman bir şeyler kazanmaya başlayabiliriz.

Para bir araçtır ama günümüzde erişimi kolay olan bir araç değildir. Nasıl günlük hayatımızda yere düşen 1 lirayı almak için bile eğiliyorsak, her yerde, her konuda paramıza sahip çıkmalı ve onu korumasını bilmeliyiz. Daha da zoru kazanmak değil, sahip olduklarımızı koruyabilmektir. Sahip çıkmaya başladığımız zaman, her bir hareket o kadar değerli hale gelecektir ki, bir daha, bir daha denememize gerek kalmadan gün geçtikte, öğrenerek doğruya daha çok yaklaşacağız.

Bitcoin veya diğer kripto paralar ile alakalı pratik yaparken oluşturduğum analizleri paylaşmaya devam edeceğim. Bunlar analiz olarak muhtemelen hiçbir işinize yaramayacaktır ve yanlış olmaları da muhtemeldir. Ama belki de eğitici anlamda bir kaç kişiye bir şeyler katabilir.

Yanlış olduğunu düşündüğünüz konuları, analizleri, yorumları söylemekten çekinmeyin. Herkesin birbirininden öğreneceği bir şeyler vardır ve herkes birbirine bir şeyler katmalıdır.

    Herkesin bir gün hayal ettiği hayatı yaşaması dileğiyle…

Paylaş:

Yazar : Etre

Düşüncelerini paylaş:

Bu yazıda ele alınan konuların kısa bir özeti.

Sorularınız, yorumlarınız, önerileriniz ve benzer konular için iletişime geçebilirsiniz.

Son Yazılar