Merhaba arkadaşlar,
Şimdiye kadar belki de onlarca analiz yaptım, paylaştım. Bazıları hatalıydı, bazıları başarılıydı. Bazılarını işlem almak için kullandım, bazılarını da sadece takip edebilmek ve öğrenmek için yaptım. Fakat nasıl oluyor, nereden başlıyorum ve nasıl bir analizi tamamlıyorum? Bu yolda yürümek isteyen arkadaşlar için başından sonuna süreci paylaşmak istiyorum.
Her zaman söylediğim gibi ne kadar başarılı analizim varsa, bir o kadar da başarısız analizim ve kayıpla sonuçlanan işlemim de var. Önemli olan benim işlemlerimi ya da benim analizimi kullanmanız değil, sadece bu yolda yürümek isteyen insanların para kaybetmesini engellemek ve bu insanlarda yatırım bilincini oluşturmak.
Çocukken gazetelerde aradaki 8 farkı bul çizimleri olurdu. Galiba en sevdiğim şeylerden birisi, bunları bulabilmekti. Herhangi bir paritenin grafiğine bakıp analiz yapmak da biraz buna benziyor aslında. Ardı arkasına hareket eden mumları görerek, bir şablon yakalamaya çalışmak da aynı çocukluğumda çok sevdiğim zamanları hatırlatıyor bana.
Fazla uzatmadan hadi başlayalım:
Öncelikle analiz yapmak için Tradingview sitesini kullanıyorum. Bir dönem MetaTrader üzerinden analizlerle ilermeye çalıştım ama anında işlem açabilme gücünün acele etmeme ve kontrolü kaybetmeme neden olduğunu fark ettim. Tradingview sitesi üzerinde aşağıda görebileceğiniz gibi takip ettiğim 20 kadar parite bulunmaktadır. Bunların da 5-6 tanesini gerçekten düzenli takip ediyorum. Zaman zaman bunlar değişmekte, başka paritelere yönelmekteyim.
Burada aslında yapılması gereken belirli aralıklarla fazla ekran başında vakit geçirmeden paritelerde fırsat kovalamak. Bunu bazı zamanlarda yapabildim, bazı zamanlarda da gereğinden fazla ekran başında vakit geçirdim. Ne demiştik, fx piyasası insanın kendisiyle olan büyük bir savaşıdır.
EURJPY bazında konuşacak olursak, ben genel göz gezdirmelerimi günlük grafik üzerinde yapıyorum ve günlük olarak baktığımızda ilk olarak aşağıdaki gibi hiçbir şey göremiyoruz tabiki de.
Fakat burada görülebilecek bir kaç şey var. Birincisi, kırdığı desteği tekrar test eden bir parite. İkincisi, paralel kanal içerisinde hareket eden bir parite. Herhangi bir sayım yapmadım, hangisinin doğru çıkacağını bilmiyorum ama tekrar test edilen destek ve dirençler, devamına beklenti dahilinde hareketler oluşturabilir.
Önce hangi desteği kırdığından ve tekrar test ettiğinden bahsedelim:
Parite desteği kırdı diye direkt işleme atlamak ahmaklıktan başka bir şey değildir. Tekrar test ettikten sonra, oluşacak ilk harekette trend yönünde işlem yapmak ise alınabilecek bir risktir. Fakat sadece buna bakarak işleme girmiyoruz tabi ki de. Öncelikle aynı grafikte kontrol etmemiz gereken başka bir şablon var mı onu inceliyoruz.
Gördüğünüz gibi aynı parite aslında bir paralel kanal hareketi de yapmaktadır ve yukarı da devam edebilir. Yani iki yön için de elimizde elimizde bir analiz bulunmakta. Fakat günlük grafikler bizim gibi “küçük yatırımcı” grubu için uygun bir işlem stratejisi oluşturamıyor çoğu zaman.
Günlük grafikte iki yön için de bir analiz oluşturabileceğimizden dolayı, daha alt grafik zamanlarına bakmaya devam ediyoruz. 4 saatlik grafiğe bakalım:
Yine bir şeyleri görmeye çalıştığımız bir grafik. Öncelikle destek ve direnç çizgilerini bir çizelim bakalım, bizim için bir şey ifade edecek mi? Bunu yaparken büyük resimde ki iki analizimizi de göz önünde bulunduralım.
Gördüğünüz gibi, kırılan destek tekrar test edilmiş ve aşağıya doğru devam eden bir trend oluşmuş durumda. Fena gözükmüyor. Yine de sadece işleme girmemiz için yeterli değil. Daha düşük zamanlarındaki grafiklere bakmaya gerek duymuyorum. 30 dakikalık grafikler özellikle kumar gibi hissettiriyor bazen.
İşlem açılabilecek durumda olduğuna karar verdikten sonra, işlem yönümü destekleyecek elliot dalga sayımı ve bunu destekleyecek bir şablon bulmaya çalışıyorum. İlk yaptığım işlem en yakın dibi ya da tepeyi işaretlemek ve oradan sayım yapmaya başlamak oluyor.
Kendi yöntemimden bahsedecek olursam, belirdiğim dip ya da tepeden sonra, oluşan ilk impulse hareketi, sonrasındaki hareketlerin fibonacci değerlerini tespit ediyorum.
Görüldüğü üzere, 0.618 seviyesinde düzeltmesini tamamlamış bir hareket görünmektedir. Burada da iki ihtimal karşımıza çıkıyor.
İhtimal 1: Dip olarak belirlediğimiz yer uzun vadeli bir düzeltmenin sonu ve parite yukarı doğru yeni bir trend başlattı 1., 2. dalgayı tamamladı. Biz de 3. dalga içerisindeyiz ve bu durumda yapılacak tek bir şey var. 4. dalganın oluşmasını bekledikten sonra 5. dalganın başladığına emin olduğumuzda tekrar paritede alış yapmak.
İhtimal 2: Dip olarak belirlediğimiz yer büyük resimde bir impulse dalgasının sonu ve düzeltme içerisindeyiz. C dalgasının bitişi ile parite tekrar satış yönünde hareket edecek ve biz satış yapabiliriz.
Gördüğünüz gibi hala daha paritenin hangi yöne gidebileceğinden emin değiliz. Zaten %100 emin olmamız mümkün değil (Öyle olsa evimi, arabamı satar bu işleme yatırırdım.), siz tüm teyitleri, sayımları ve şablonları birleştirseniz bile parite diğer yönde hareket edebilir. Yine de ihtimalimizi arttırıp, risk alabileceğimiz bir yön belirlemek istiyoruz. Bu riskin de sınırlandırılıp, bakiyemizin %2′sini aşmamasını talep ediypruz.
Devam edelim; paritenin son hareketinin c dalgası ya da 3. dalga olup olmadığını tespit edebilmemizin bir yolu var mı peki? Var gibi. Son dalgayı incelediğimizde bunun bir şablon olduğunu görüyoruz.
Daha önce yükseleken kama, takoz (rising wedge) ya da alçalan kama, takoz (falling wedge) terimlerini duymuş muydunuz? Son dalga hareketi de tam olarak buna benziyor.
Yükselen ya da alçalan kamalar hakkında bilmeniz gerekenlerden birisi de, bu şablonlar genellikle 5. dalgada ya da C dalgasında oluşur. Yani bizim 1. ihtimalimiz elenmiş durumda. Bu durumda yükselen kamanın kırılmasıyla beraber, yükselişi ya da düşüşünü tamamlayarak pariteyi diğer yöne doğru taşıyacaktır ve biz bunun büyük bir düzeltme olduğunu, paritenin aşağılara doğru hareket edeceğini düşünüyoruz.
Bakıyoruz içerisinde 5 dalga barındırıyor mu? Yani tamamlanmış mı?
Gördüğünüz 5 dalganın 5’i de tamamlanmış ve trendi kırmış gibi görünüyor. Bu da demektir ki, ABC düzeltmesi olarak düşünebiliriz bu yapıyı. O zaman geri kalan sayımları da ekleyelim.
Ve artık işlemimiz hazır sayılır. Bu pariteyi satabiliriz.
Peki nereye kadar satabiliriz, nereye doğru hareket ederse tüm bu yaptığımız sayımların yanlış olduğunu düşünmeliyiz. Tüm analizlerimde şunu dediğimi duymuşunuzdur. Analiz yapmak ve işleme girmek farklı disiplinlerdir. Çünkü bu pariteyi satabilirim evet ama altta gördüğünüz başka bir destek daha bulunmaktadır. O desteği de kıracağını düşünüyor muyum?
Kesinlikle bu desteği kıracağını da düşünüyorum. Ama bu riski almak istiyor muyum?
Kesinlikle hayır. Çünkü her ne kadar ABC düzeltmesi olarak görünse de, bu bir WXY düzeltmesine dönebilir ve aşağıdaki hareketi yapabilir.
Normalde bu işlemde yapılması gereken, parite muhtemel desteğe ulaştıktan sonra işlemi kapatmak ve o desteği de kırdıktan sonra yeniden açmaktır. Ya da muhtemel destek seviyesine ulaştığında stop taşıyarak, tekrar yukarı hareket ederse, belirlenmiş bir kar riski ile işlemden uzaklaşmaktır.
Ben bu sefer ikisini de yapmak istemedim ve aşağıdaki gibi bir işlem oluşturdum.
Risk/Reward oranı genel işlemlerime göre düşük olan. (2.02) Stop olarak bakiyemin %2’sini geçmeyecek bir önceki tepenin üstünü belirlediğim bir işlem. Daha fazla risk alabilirdim, daha fazla kazanabilirdim belki. Ki parite devamında o desteği de kırarak çok daha aşağılara gitti zaten.
Bu da benim için dikkate alınması gereken bir ders olarak kaldı arşivimde. Yine de başarılı bir şekilde işlemden ayrılmış olmak yeterince mutlu edici.
Sonucunda da aşağıda gördüğünüz oldu,
Ben karımı alıp, TP olup çıktım işlemden. Devamında da daha aşağılara hareket ederek, daha iyisi olmaya çalışmamı öğretti bana.
Ve sonuç:
Onlarca başarılı veya başarısız analizim bulunmaktadır. Bu başarılı olanlardan bir tanesinin, işlemi de başarılı olmuş olanıydı. Sadece öğretici amaçlı paylaşılmıştır, herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. Belki birilerine bir şeyler öğretebilmişimdir.
Analizin tradingview linki: Link
Okuduğunuz için teşekkürler.