Nasıl her şeyi kaybede bilirsiniz? Scalping Nedir?

By -Tarih: Ekim 11, 2020-

Merhaba,

Forex piyasasında para kazanmaya çalışmanın bir çok yolu bulunmaktadır. Dikkat edin kazanmanın değil, kazanmaya çalışmanın. Çünkü %90’unun kaybettiği bir piyasada, kazanan olmak için her yolu deniyoruz. Denediğimiz her bir yol da kendimizle yaşadığımız bir mücadele olarak, yeni bir tecrübe olarak karşımıza çıkmakta.

Neden? Çünkü ülkemizin bulunduğu ekonomik refah seviyesini düşündüğümüzde, küçük yatırımcı hızlı bir şekilde fazlaca para kazanmanın yollarını arıyor. Size yıllık yüzde %7 para kazanacaksınız dediğimde, elinizde yatırdığınız 100$’a bakıp, nasıl yani yılda sadece 7$ mı kazanacağım diyeceksiniz muhtemelen. Ama para kazanmanın bir yılda parayı 10’a katlayabildiğiniz bir yolu yok, hiç olmadı. Bunun için çoğu insan FX piyasasına giriyor, kaybediyor, daha çok yatırıyor, daha çok kaybediyor.

Yatırım olarak görmediğiniz her bir para kazanma yolu, kendinizle verdiğiniz bir savaştır. Psikolojinizle, duygularınızla mücadele edersiniz ve insan aç gözlüdür, özellikle biraz da umutlanmaya başlamış ise, her zaman daha fazlasını isteyerek, daha fazla kaybedecektir. Bugün daha fazla kaybetmenin onlarca yolu olsa da, scalping olarak adlandırılan teknikten bahsedeceğiz.

    Scalping Nedir?

Scalping teknik olarak, çok büyük miktarları riske atarak, genellikle 15 dakikayı geçmeyen grafiklerde anlık olarak işlem açmaktır ve kar görüldüğü anda kapatılmasıdır. Bunu yapabilmek için de farklı farklı yollar izlenmektedir, bazıları basit bir direnç, destek çizgisi çekerek yapmaktadır. Bazıları 1 dakikalık grafiklerde anlık tepe ya da dip kırılımlarını izleyerek yapmaktadır. Bazıları da indikatörler kullanarak yapmaktadır. Bunu yapabilmenin onlarca yolu olsa da, her biri insanın kendi ile verdiği bir savaştır. Bir insandan asla bir makine kadar duygusuz ve düzgün hareket etmesini bekleyemezsiniz. Duygusuz ve stabil hareket edilmeyen işlemler de, her seferinde farklı sonuçlar doğurmaktadır.

Piyasadaki hacmin %50’sinden fazlasının anlık scalping işlemi yapan yapay zekalardan ya da botlardan oluştuğu düşünülmektedir.

 

Altın anlık işlemler

Örneğin, yukarıda gördüğünüz 5 dakikalık altın grafiğinde basit çekilen bir direnç çizgisi takip edildiğinde mavi oklarda alım yaparak çok basit bir şekilde kar edilebilirmiş gibi durmaktadır. Teoride her şey güzel görünse de scalping küçük yatırımcı için, bu işi profesyonel yapmayan insanlar için büyük bir risk oluşturmaktadır. Öncelikle inanılmaz bir konsantrasyon gerektirmektedir, inanılmaz derecede kendini kontrol edebilme yeteneği gerektirmektedir. Kesinlikle bağımlılık yapmaktadır ve uzun vadede %99 ihtimalle kayıpla sonuçlanmaktadır.

Piyasalar için ileri zamanlarda nasıl bir sistem, risk yönetimi oluşturulması gerektiğini anlatmaya çalışacağım ama scalping ile kazanmaya çalıştığınızda belki de kazanılabilecek 1$ için 1.000$’ı riske atacaksınız. Belki de ilk 10 işleminizde karla kapatacaksınız ama 11. işlemde zararda kapatamayacağınız, işlemin tekrar belirlediğiniz yöne döneceğini düşündüğünüz için ilk 10 işlemde kazandığınızdan daha fazlasını kaybedeceksiniz.

Kullandığınız grafik aralığı azaldıkça (15 dk, 1 saat, 4 saat) formasyonlar, indikatörler, kırılımlar daha sağlıksız olmaya başlayacaktır. Daha kısa sürede sonuçlanan işlemler, sizi daha fazlasına itecektir her zaman. Kaybettiğinizde daha hızlı bir şekilde telafi etmeye çalışacaksınız, kazandığınızda daha fazlasını isteyeceksiniz.

Biliyorum, aslında bir tane işlem yakalasanız belki de paranızı bir anda ikiye katlayacaksınız. Peki ya sonrası? Bir sefer daha ikiye katlayabileceğinizi düşünüyorsunuz. Çok kolaymış gibi görünüyor değil mi? Zaten gerçekleşmiş grafiklere baktığınızda her şey çok kolay görünür zaten. Neden beklemeliyim ki, hızlı bir şekilde sermayemi büyütebilirim, para kazanabilirim diye düşünebilirsiniz. Yapabileceğinize inanabilirsiniz.

    KESİNLİKLE YAPAMAYACAKSINIZ. 

Bir yerde rüzgar tersten esmeye başlayacak ve sadece bir seferlik ters bir işlem olduğunu düşüneceksiniz. Sonraki işlemde de, sonrasında da. İstedikleri de bu zaten, kolay görünmesini sağlayarak, kolayca sermayenizi eritmeniz. Bir daha ki sefere yapabileceğiniz düşüneceksiniz, yeniden sermaye koyacaksınız ortaya, ta ki koyabilecek sermayeniz kalmayana kadar.

Bu yapılmayacak bir şey demiyorum asla, yapılmasının çok zor olduğunu ve bu bataklığa saplanmamamız gerektiğini söylüyorum. Teknik olarak bakıldığında ortada bir sorun yok ama pratikte bunu gerçekleştirebilmek inanın çok zor.

Aslında bu haftaki yaşadıklarımdan sonra biraz da kendime not oldu bu yazdıklarım ama yine de en basit haliyle, scalping’in uzun vadede devam ettirilebilen bir kazanç yöntemi olmadığını düşünüyorum. Uzun süredir bir şeyler öğrenmek için emek harcayan biri olarak, belirli bir sermayemi 1 haftada 3’e katladım ve, 1 günde tamamını kaybettim.Kumardan farksız, uzun vadede imkansız bir kazanç yöntemi olduğunu tekrar hatırlamış oldum.

Scalping’den uzak durun, en azından kaybedeceğiniz parayı 1 günde değil, uzun vadede kaybetmiş olursunuz. Ne de olsa, öyle ya da böyle, bu piyasada paranızı kaybedeceksiniz

Paylaş:

Yazar : Etre

Düşüncelerini paylaş:

Bu yazıda ele alınan konuların kısa bir özeti.

Sorularınız, yorumlarınız, önerileriniz ve benzer konular için iletişime geçebilirsiniz.

Son Yazılar