Dolar Yatırımcılığı

By -Tarih: Haziran 27, 2021-
Merhaba arkadaşlar,

Temettü ile anlatmaya başladığımız yatırım serisinde, direkt hiçbir yatırım yapmadan para biriktirdiğimizde nasıl sonuçlanacağını, sadece biriktirmek yerine altına yatırım yaptığımızda ne elde edeceğimizi inceledik. Şimdi ise, hep bu bahsettiğimiz kişi 1 Ocak 2010 tarihinden, 1 Ocak 2021 tarihine kadar (11 yıl) düzenli olarak her ay gelirinin %10’u ile dolar almış olsaydı, acaba ne kadar sermayeye sahip olacaktı? 

Daha önceki serileri okumak için: 

Temettü “Gerçekten” Nedir?

Yatırımsız Para Biriktirme

Altın yatırımcılığı

Tekrardan hatırlatacak olursak, buradaki amacımız öncelikli olarak yatırım araçlarının birbirlerine karşı yüzeysel karşılaştırmasını incelemek ve nihai olarak temettü yatırımcılığının gerçekten uzun vadede kazançlı bir yol olup olmadığına ulaşmaktır. Yatırım stratejilerinde tüm yumurtaları tek bir sepete koymak hiçbir zaman kazançlı değildir ve riski yüksektir.

Fakat biz, karşılaştırma yapabilmek adına sanki sadece döviz yatırımı yapıyormuş gibi incelemek zorundayız.

Öncelikli olarak ortalama beyaz yaka maaşı alan birisinin 11 yıldaki gelirini inceleyelim.

Asgari ücret değeri yıllık yerine önceden değişik olduğu için ilk 6 ay ve ikinci 6 ay olarak tabloya işlenmiştir. Ortalama beyaz yaka maaşının bunun iki katı olduğu düşünülerek, aylık biriktirebileceği (%10) miktar hesaplanmıştır. Eğer bu kişi parasını direkt kenara koymuş olsaydı toplamda 31.498,38 TL para biriktirmiş olacaktır. Bizim bu yazıda merak ettiğimiz kısım, eğer bu kişi her ayın başında (mum açılışındaki değerden) USDTRY yani halk tabiriyle dolar almış olsaydı, 1 Ocak 2021 tarihinde ne kadar parası olacaktı?
Bunu hesaplayabilmek için öncelikle her ay başındaki dolar değerini içeren bir tablo oluşturuyoruz.
dolardaki artış

Şimdi de bu kişi her ayın başında maaşından biriktirdiği %10’luk kısımla dolar alsaydı 1 Ocak 2021 tarihinde ne kadar doları olacaktı ona bakıyoruz.

dolar yatırımcılığı

 

1 Ocak 2010 tarihinden 1 Ocak 2021 tarihine kadar asgari ücretin 2 katı maaş alan bir kişi, her ay başında maaşından %10’unu biriktirerek dolar alsaydı, 1 Ocak 2021 tarihinde toplamda 9.994,66$’ı olacaktı. Bu da o günün değerinde 7,41165 TL olarak değerlendirilirse, toplamda 9.994,66 x 7,41165 = 74.076,92 TL sermayesi olacaktı.
Bu kişi hiç yatırım yapmadan para biriktirse, 31.494,38 TL‘si, altın yatırımı yapsaydı 104.319,51 TL birikimi olacaktı.
Bir sonraki yazımızda EURO yatırımcılığına ve devamında da son olarak temettü yatırımcılığına bakacağız.
Okuduğunuz için teşekkürler. 

Paylaş:

Yazar : Etre

Düşüncelerini paylaş:

Bu yazıda ele alınan konuların kısa bir özeti.

Sorularınız, yorumlarınız, önerileriniz ve benzer konular için iletişime geçebilirsiniz.

Son Yazılar