Portföy Durumu (15.05.2024)

By -Tarih: Mayıs 18, 2024-

Selamlar,

Daha önce hiç bahsetmemiştim, o kadar yoğun çalışıyorum ki; finansal özgürlük para olarak değil zaman olarak ulaşılması gereken bir hedef olarak duruyor karşımda. İnsan bazen çokça kitap okumak, onlarca film izlemek, biraz da olsa durup etrafında olan bitenin farkına varmak istiyor. Sanırsam, en çok bunun için istiyorum kendimi geliştirip, sadece varlığımı yöneterek kazanç sağlamayı ve geçinmeyi.

Bu ay biraz düzenim bozuldu, borca girip yeni bir araba aldım. Ayrıca kriptonun düşüşü yavaşladı ama daha bitmedi. Nerde o 3 ay önceki seviyeler. Gelmeyen boğanın heveslisi olduk, sürekli bekliyoruz. Bir yerlerde 3 yıldır beklentimi karşılayacak bir boğa var ama şu an nerelerde bilmiyoruz. Tabi sadece bir yerlere para yatırıp beklemekle ulaşılacak bir şey değil finansal özgürlük. Bu ay hisselerimin bir çoğunu sattım, elimdeki hisseleri ufaktan da olsa takip etmeye ve analiz yapmaya başladım. Daha da aktif bir yönetim yapmaya çalışacağım. BES için otomatik fon koçundan ayrıldım, onu da takip etmeye başlayacağım. Kriptoda hala bir şeye dokunmuyorum, sadece melikbayram’ın açtığı grupta 500$ ile ön satışa katıldım ama hala sonuçlanan bir şey olmadı. Kripto, twitter, BIST, batıran halka arzlar derken 1 ay daha bitti.

Hadi bakalım ne durumdayız.

BIST, HİSSE Yatırımı

Uzun süredir halka arzların hepsine katılıyorum. Aldıklarımın hiçbirini de satmadım diyebilirim. Fakat son halka arzlar artık tadını kaçırmaya başladı, eski günler kalmadı diye düşünüyorum. RGYAS’ın bir tavandan sonra eksiye gitmesi KOTON’un zarar gitmesi. Bir tek ALTNY’ın iyi bir firma olduğunu bildiğim için katıldım ama başka katılmayacağım sanırım. Aşağıda sizlerle bir tablo paylaşıyorum, hızlı aksiyon almak için Fintables üzerinden elimdeki 37 adet hissenin FK ve PD/DD değerlerini çektim. Aynı zamanda Fintables’ın rakip analizi sayfasındaki FK ve PD/DD değerlerini de çekerek ortalamalarını aldım.  Bunları sıralayarak, sektörüne göre pahalı ve ucuz olan hisseleri değerlendirdim. Hızlıca son açıklanan bilançolarına göz attım ve son olarak hisselerin grafiklerini inceledim.

Örneğin, her ne kadar sevsem de TUPRAS ve ENJSA, dolar bazlı grafikte kanal tepesine gelmiş durumdalar.

 

Tüpraş hisse analizi
Açıkçası elimdeki hisse sayısını azaltmak için, hisseler özelinde satmaya bahaneler aradım ve bu da analizlerden bir tanesi oldu ve sattım.
Aynı şekilde EREGL’i de dolar bazlı grafikte tabanda olduğu için satmadım.
Ereğli hisse analizi
Sadece teknik analiz olarak değil, CATES gibi firmaları da, son gelen bilançolarından sonra elimden çıkardım.
CATES temel analiz

Bu şekilde ilerleyerek elimdeki hisse sayısını 18’e düşürdüm. Hedefim 6-7 adete düşerek daha takip edilebilir aktif bir portföy oluşturmak.

Aşağıdaki gibi, kırmızı olanları elimde çıkardım ve sarı olanları elimde tutmaya karar verdim:
Hisse portföyü
Güncel olarak varlıklarım aşağıdaki gibi:
Hisse yatırımı

Kripto, Bitcoin, Etherium Yatırımı

 
Nedir bu çektiğimiz. Yıllardır bekliyoruz, tam dedik yükseliyor, tekrar düzeltmeye gitti. Trendin yukarı yönlü olduğundan eminim. Ayrıca herksin beklediği gibi 20.000$’ları tekrar görmeyecek piyasa. Fakat 1 yıl daha buralardayız mecbur. Elimdekilerin doğru yatırımları olduğunu biliyorum ama çok parçalanmış durumda, her şeyden var nerdeyse. Zora düştüğüm zamanlarda bile içeriden para çıkartmıyorum. Çünkü iş inada bindi biraz. Sonuna kadar bekleyeceğim.
Kripto yatırımı
Altcoin
Bunların haricinde katıldığım 600$ değerinde ön satış var. 500$ değerinde de SRC20, stamp bulunmakta elimde.

Yatırım Fonları

Bu ay excel kullanmayı bıraktım. Yerine google spreedsheet’de daha hızlı güncelleyen, tüm her şeyi görebildiğim bir tablo hazırladım. Fonları ING BANK üzerinden anlık çekebiliyorum artık. 

Her ay olduğu gibi 2024 yılı boyunca belirlediğim 450 TL bedeller, belirlediğim fonlardan ay başında almaya devam ediyorum.
Yatırım fonları

Bireysel Emeklilik

Bireysel emeklilikteki miktarı şimdiye kadar umursamıyordum, fakat aylar geçtikçe ufaktan dişe dokunur bir miktar olmaya başladı. Hala çok az. Yine de otomatik fon koçundan çıkıyorum. Devlet katkısının tamamen gereksiz, zamanla da eriyecek bir para olduğunu biliyorum. Yatırım yapmamın tek sebebi, boşa gidecek bir parayı, en azından yok olmayacak bir yere yönlendirdiğimi düşünüyorum.
Bireysel emeklilik yatırımı

Genel Toplam

Tabloyu güncellediğimden bahsetmiştim. Son 7 aya göre kazanç ortalaması ve güncel değerler aşağıdaki gibidir;

Borsadan son 7 ayda ortalama %7,93 kazanç sağlarken, kriptodan ortalama %23,72 kazanç sağlamışım.
Dolar son 7 aydır ortalama %2,11 artarken, gram altın %5,29 artmış.
Yatırım

 

Paylaş:

Yazar : Etre

Düşüncelerini paylaş:

Bu yazıda ele alınan konuların kısa bir özeti.

Sorularınız, yorumlarınız, önerileriniz ve benzer konular için iletişime geçebilirsiniz.

Son Yazılar