Portföy Durumu (15.09.2024)

By -Tarih: Eylül 15, 2024-

Selamlar,

 

Geçen ay yaşanan dalgalı piyasa hareketlerinden dolayı portföy güncellemesi yapmamıştım. Piyasalardaki uzun süren düşüş trendinden oldukça bunaldım, ancak bu dönemi boşa geçirmek istemedim. Bu süreçte etrefinans.com sitesinin tüm tasarımını yeniledim. Daha önce İngilizce içerik üretmeyi düşündüğüm etrefinance.com sitesini kapattım. Bu site için aldığım Avada Premium temasını etrefinans.com’a kurarak, daha modern ve kullanıcı dostu bir tasarım oluşturdum ve yatırımlarmı paylaşamaya devam ediyorum.

Bu yeniliklerle birlikte, daha düzenli ve eğitici içerikler yazmayı planlıyorum. Amacım hem kendimi daha fazla geliştirmek hem de (her zaman olduğu gibi) para kazanmak. Sonuçta bu iki hedef de birbirini besliyor. Google Adsense üzerinden reklam almak için yoğun bir çaba içerisindeyim. Reklam gelirleri ile sitemi sürdürülebilir kılmak ve daha fazla içerik üretmek istiyorum.

Ayrıca, yayınlayacağım yazılar ve güncellemeleri kaçırmamak için Twitter hesabımı takip etmenizi öneririm. Orada aktif olarak yatırım fikirleri, kripto analizleri ve piyasa gelişmeleri hakkında paylaşımlar yapıyorum:

Twitter Hesabı

Maalesef, piyasalarda hala bir toparlanma görmüyoruz. Borsa düşüşte, kripto para piyasaları dalgalanıyor ve yatırımcılar tedirgin. Dünya genelindeki ekonomik belirsizlikler hala devam ediyor ve tüm finansal piyasalar Dolar Endeksi (DXY) tarafından yönlendiriliyor. Yıllar önce bu işe başladığımda da aynı şeyi söylüyorlardı, hala Dolar Endeksi piyasalara büyük ölçüde yön veriyor. O zaman da “Dolar ölüyor” diyorlardı, şimdi de “Dolar ölüyor” diyorlar, ama henüz bunu görmüş değiliz.

Ancak Dolar Endeksi (DXY) şu anda çok net bir yön tayin edemedi. 2 Şubat 2023’ten bu yana yatay seyrediyor. Ne ciddi bir düşüş var ne de yükseliş. Önümüzdeki dönemde bu durumu değiştirebilecek iki önemli gelişme var:

  1. 18 Eylül 2024’te yapılacak olan FED toplantısı. Bu toplantıda, uzun bir süre sonra faiz indirimine başlanacağı beklentisi var.
  2. 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak Amerika Başkanlık Seçimleri. Seçim sonrası yeni yönetimin ekonomik politikaları piyasaları şekillendirebilir.

DXY Dolar Endeksi

Yatırımlarıma gelince, dört ana alanda aktif yatırım yapıyorum: Borsa İstanbul (BIST), kripto paralar, yatırım fonları ve bireysel emeklilik. Bu yatırımlarımın nihai hedefi 1 milyon dolar. Evet, bu hedef şu an için uzak veya ulaşılmaz görünebilir, ama yatırımda disiplinli kalmak ve uzun vadede büyümeyi hedeflemek bana göre doğru strateji. Bu hedefe ulaşma şansımın en yüksek olduğu yatırım aracı ise kripto paralar, ancak bu piyasaların yüksek risk taşıdığını da göz ardı etmiyorum. Şu anda portföyümün %80’i kripto paralarda.

Borsa İstanbul (BIST) – Hisse Senedi Yatırımları

Geçtiğimiz aylarda elimdeki bazı hisseleri sattım; bunlar OZYSR, ALTNY, LMKDC ve MEGMT idi. Bu hisseleri satmamın ardından, şu anda elimde toplam 9 hisse var.

XU100 – BIST 100

BIST 100 endeksi, bu ay içinde 9.274,55 seviyesine kadar geriledi, şu an ise 9.685,49 seviyesinden işlem görüyor. BIST 100, bir önceki destek noktasını test etti ve benim görüşüm bu seviyenin dip olduğu yönünde. Yani, piyasaların bu seviyelerden toparlanmaya başlayacağını ve önümüzdeki aylarda yukarı yönlü bir hareket göreceğimizi düşünüyorum. Özellikle birçok hissenin oldukça düşük seviyelerde işlem görmesi, yatırımcılar için cazip alım fırsatları sunuyor.

Kimse zarar ettiğimizin farkında olmayabilir, ama borsa şu an bir dip arayışında. Kendi yatırım stratejime göre bu dipten faydalanmak gerektiğini düşünüyorum.

Borsa, BIST 100

Bu aylık dönem içinde dikkatimi çeken grafiklerden birisi KMPUR. Kimteks grafiğine baktığınıza, hem düşen grafiğin, hem de yükselen trendin dibinde olduğunu görüyoruz.

Yakından Takip Ettiğim Hisseler:

KMPUR (Kimteks): Grafiklere baktığınızda, hem düşen trendin hem de yükselen trendin dip seviyelerine yaklaştığını görüyorsunuz. Bu da bana göre alım fırsatı yaratıyor.

Kimteks KMPUR

ECZYT (Eczacıbaşı Yatırım): Dolar bazlı grafikte yükselen trendin dibinde. Uzun vadede pozitif bir hareket bekliyorum.

Eczacıbaşı Yatırım

ISMEN (İş Yatırım): Elimde en fazla bulunan hisse. Aşağıdaki grafikte kanal dibini görmesini bekliyorum ve bu seviyelere gelirse ekleme yapmayı planlıyorum.

İş Yatırım

GWIND (Galata Wind): Dolar bazlı grafikte yükselen üçgenin dibinde. Şu anda elimde bulunmuyor ancak eşimin portföyünde var ve ona da ekleme yapmasını tavsiye ettim.

Galata Wind

Aslında bir çok grafik buna benzer durumda. Bu da genel olarak borsanın düzeltmesini tamamlayıp tekrar bir ralliye başlayacağını düşündürüyor. Portföyün genel durumu aşağıda, genel olarak %32 kardayım. Daha önce alıp sattıklarımın kar-zarar durumlarını da aşağıda görebilirsiniz.

Portföy küçük ama büyütmeye devam edeceğim.

Hisse yatırımı

Hisse yatırımı

Kripto, Bitcoin, Ethereum Yatırımı

Elimde çok az miktarda bitcoin bulunduğu için benim için öncelikli grafik Altcoin Dominans Grafiği. Yıllardır %60 seviyelerine gelmesini ve oradan büyük bir düşüş gerçekleştirmesini bekliyorum. Bunu zaman zaman twitter hesabımda paylaşmıştım. Maksimum 60,50’yi göreceğini ve artık oradan altcoin boğa döneminin geleceğini düşünüyorum.

Fakat, son dönemde ani bir düşüş yaşandı. O sırada aklıma portföyün en az %20’sinin meme token olması gerektiği tavsiyesi geldi. Bu doğrultuda, Avax ekosisteminde ufak yatırımlar yaptım. Şimdi ise Solana ekosistemine yatırım yapıyorum; Bonk ve POPCAT öne çıkan iki yatırımım. Bu tokenlerin piyasa değeri DOGE gibi devlere yetişemese de hala potansiyelleri yüksek.

FET bu kadar çok değildi ama OCEAN ve AGIX ile birleşerek miktarı arttık. 3 token tek token haline geldi. Yine GPU kategorisinde RENDER bulundurmaya devam ediyor, yapay zekanın tüm dünyada artan GPU kullanımına karşı RENDER bir çözüm snabileceğini vaat ediyor. Benzeri, OCTA. Market değeri çok düşük ama güveniyorum.

Kaspa, Astar, Azero. Yeni dönemin yıldızları olacağını düşünüyorum.

Kripto yatırımı

Kripto

Yatırım Fonları

İstanbul Portföy Birinci Değişken Fon, keşke daha çok alsaydım, keşke kriptoya hiç girmeden yatırım fonlarına girseydim. Bizim gibi çalışan insanlar, araştırmaya, okumaya çok az vakit bulabilen insanlar için nimet. Gümüş gram alıyordum, fona çevirdim. Bir gün Akbank satamadı bana, gittim Denibanktan almaya da başladım. Dedim çeşitlilik olsun, Akbank Eurobond fonu aldım. Yurtdışına yatırım yapmıyorum dedi Akbank Yabancı Hisseler fonu aldım. Böyle böyle şekillendi. İlk aldığımda sadece aylık 300 liralık alıyordum. Önümüzdeki 10-11-12. ayın başında da 450 liralık alacağım ve hedefim 2025 yılında aylık 900 liralık satın almaya çıkarmak. Bu gidişle elimdeki hisse miktarlarını geçecek gibiler, çünkü ne zaman hisse alacak olsam vazgeçiyorum, nasıl yöneteceğim ben diye ama fonlara gelince  hiç tereddüt etmiyorum.

Yatırım fonları

Yatırım fonları

Bireysel Emeklilik

Eşimle ilk tanıştığımızda, bankada bir miktar parası, bir de bireysel emekliliği vardı. Dedim neden hisse almıyorsun, aldı. Dedim neden bireysel emeklilikte sadece altın fonu seçili değiştirsene, değiştirdi. İlk aldığı hisseyi satmadı ve hala bireysel emekliliğe düzenli para atmaya devam ediyor. Memnun.

Fakat bunu derken benim bireysel emeklilik dondurulmuş durumdaydı, fon seçimi yaptım ve ben de aktif hale getirdim. Bir çok insan bireysel emeklilik gereksiz diyor, paranız eziliyor diyor ama ben para biriktirmek için güzel bir yol olduğunu düşünüyorum. Şu an aylık 1095 lira ödüyorum ve farkına bile varmıyorum.

Güncel durum aşağıdaki gibi;

Bireysel emekllik

Mevcut fon dağılımı aşağıdaki gibi:

  •  ATE – İş Bankası İştirak Endeksi Eyf
    %30
  •  GHA – Altın Katılım Eyf
    %15
  •  HES – Hisse Senedi Eyf
    %15
  •  GHE – Dinamik Değişken Eyf
    %10
  •  GHH – Sürdürülebilirlik Hisse Senedi Eyf
    %10
  •  GEH – Hisse Senedi Eyf
    %10
  •  AHL – Agresif Değişken Eyf
    %10

Güncel Durum

Bu ayın güncel durumu aşağıdaki gibi;

Kripto artmadı, düşüşte dışarıdan 100.000 lira ekleme yaptım. Yani o büyük zararda hala. Hisseler zararda, yatırım fonları karda ama aylık düzenli alım yaptığım için %8,59 artış gözükmekte. Zamanla miktar arttıkça, eklediğim oran ufak kalacağı için bu artışlar da azalacaktır.

Güncel Portföy Durumu

Bu arada, ilk kaydı tutmaya 15.10.2023 tarihinde başlamışım. O zamandan bu yana 1 yıl geçmiş. 1 yıl içerisinde Dolar her ay ortalama %1,68, Euro her ay ortalama %2,13, gram altın %4,17, gram gümüş %4,29 yükselmiş.

Benim portföy ise aylık ortalama, Türk lirası bazında %9,70, Dolar bazında %7,89 yükselmiş. Büyük düşüşlere rağmen, dışarıdan para da ekleyerek elimdeki miktarı her ay %10 arttırmışım diyebiliriz. Yatırım yapmaya, takip etmeye hayatım boyunca devam edeceğim ve bir gün bunu finansal bir özgür olarak yapacağım.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sevgiler.

 

Paylaş:

Yazar : Etre

Düşüncelerini paylaş:

Bu yazıda ele alınan konuların kısa bir özeti.

Sorularınız, yorumlarınız, önerileriniz ve benzer konular için iletişime geçebilirsiniz.

Son Yazılar