Altın Yatırımcılığı

By -Tarih: Ocak 3, 2021-

Merhaba arkadaşlar,

Temettü ile alakalı başladığımız yeni seride, bir önceki yazımda hiçbir yatırım yapmadan direkt olarak para biriktiren bir insanın ne kadar para biriktirebileceğini hesaplamıştık. Bunu kendi geliriniz asgari ücrete oranıyla çarparak, geçmiş yıllara uyarlayabilirsiniz.

Okumak için: Yatırımsız Para Biriktirme

Ayrıca devam eden yazı serisinden önce temettü yatırımcılığı hakkında bir ön fikir edinmek isterseniz,

Okumak için: Temettü “Gerçekten” Nedir?

Seriye devam edecek olursak; bir önceki yazımızda bahsettiğimiz kişi, 1 Ocak 2010 tarihinden, 1 Ocak 2021 tarihine (11 yıl) kadar düzenli olarak her ay gelirinin %10′u ile gram altın almış olsaydı, acaba ne kadar bir sermayeye sahip olacaktır? Bugün de bunu inceliyoruz,

Burada yapılan değerlendirmeler, yatırım araçlarının yüzeysel olarak karşılaştırılmasıdır. Sadece altın alınarak yapılan, sadece döviz alınarak yapılan bir yatırım biçimi elbette doğru değildir. Fakat karşılaştırmaların yapılabilmesi için, bu enstrümanları ayrı ayrı kendi içinde değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum.

Öncelikle, bu kişinin gelirini tekrardan gösterelim,

 

Asgari ücret miktarları

Bu tabloda bizi ilgilendiren kısmı İlk 6 Ay, Her Ay Biriktirilen Miktar kısmıdır. Çünkü, bu kişi aylık bu miktarlarla gram altın almış olsaydı, günümüzdeki altın değeriyle ne kadar sermayeye ulaşacaktı ona ulaşmaya çalışıyoruz. Bu arada günümüzde 1 gram altın, 453.11 TL’den işlem görüyor. (03.01.2021)

Şimdi her ayın kapanışındaki altın değerlerini gösteren bir tablo hazırlayalım. Bu tablodaki değerleri Tradingview sitesindeki grafikten birebir alıyorum. Biraz uğraştırsa da, tüm değerleri tablodan birebir okuyarak elimle çıkarabilecek gibiyim. Ayrıca en düşük ya da en yüksek değerler yerine, daha sağlıklı bir analiz olabilmesi için o ayın açılış değerleri alınacaktır. Yani her ayın başında, mum açılışından altın satın alınılmış olarak düşünüyoruz.

Her yıl altın değerleri

Yukarıdaki tabloda o ayın başlangıcındaki gram altının türk lirası değerini görebilirsiniz.

Şimdi de aynı tabloya, o ay elimizdeki kişinin yatırım yapmak için ayırdığı parayı ekleyelim.

 

Birikim yapmak

Yukarıdaki tabloda, bu kişinin o ay içerisinde altın alacağı paraları ekledim. Şimdi de bu altınla kaç gram altın alabiliyordu ve toplamda ne kadar gram altın biriktirmiş olacaktı ona bakalım.

Yıllara göre altın fiyatları

Bu tablo gerçekten çok önemli. Hem yıllar süresince ülkemiz adına altın bazında alım gücünün nasıl düştüğünü görebileceğimiz bir tablo, hem de altın birikimiyle elde edilebilecek geliri gösteren bir tablo. Bu asgari ücretin iki katı geliri olan kişi 11 yıl süresince 230,23 gr altın biriktirmiş olacaktı. 03.01.2021 tarihi itibariyle 453,11 TL gram altın değerinden; 230,23 gr x453,11 tl/gr = 104.319,51 TL sermayeye ulaşacaktı.

Eğer bir kişi 1 Ocak 2010 ile 1 Ocak 2021 yılları arasında (11 yıl), asgari ücretin 2 katı maaş alsaydı ve gelirinin %10’uyla birikim yapsaydı, hiç bir yatırım yapmadan sadece para biriktirerek 31.498,38 TL sermayeye sahip olacaktır. Bunun yerine her ay başında, o günkü değerden altın alsaydı toplamda 104.319,51 TL sermayeye ulaşacaktı. Yani parası 3.31 katı değerlenmiş olacaktı.

Evet bunu da değerlendiğimize göre bir dahaki yazımda, döviz bazında bu değerlerin ne olabileceğine bakacağız ve en sonunda temettü yatırımcılığıyla karşılaştırabileceğiz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Paylaş:

Yazar : Etre

Düşüncelerini paylaş:

Bu yazıda ele alınan konuların kısa bir özeti.

Sorularınız, yorumlarınız, önerileriniz ve benzer konular için iletişime geçebilirsiniz.

Son Yazılar