Portföy Durumu (15.10.2024)

By -Tarih: Ekim 16, 2024-

Selamlar,

Yıllardır bu ülkede ekonomik ve psikolojik koşullar her geçen gün daha kötüye gidiyor gibi hissediyoruz. Üstüne bir de artan cinayet ve taciz vakaları, koca bir ülkede değil de küçük bir mahalleye sıkışmış gibi hissettiriyor. Hepimiz tedirgin ve diken üstündeyiz. Yatırım yapmak bazen insanın içinde küçük de olsa bir umut ışığı yakıyor, ama asıl umut belki de o yatırımların büyüyüp bir gün bu ortamdan uzaklaşabilme ihtimali…

Ekonomi kötü dedim ama borsa da ondan geri kalmıyor. Kriptoda toparlanma belirtileri var gibi görünse de, ülkemizin borsası her gün biraz daha eriyor. BIST 100 sanki yarınlar yokmuş gibi, büyük şirketler batıyormuşçasına düşmeye devam ediyor. Dolar bazında bile değer kaybediyor. Bu durum, “Acaba borsaya yatırım yapmakla hata mı yapıyorum?” sorusunu akıllara getiriyor. Uzun vadeli olarak BIST 100’ün dolar bazlı grafiğine baktığınızda, 550 dolardan 120 dolara sıkışan bir bant hareketi görebilirsiniz. Bu verilerle gerçekten borsa, güzel bir yatırım aracı mı, emin olamıyorum.

Ancak Mia Teknoloji A.Ş. gibi bazı şirketlerin dolar bazında bile gayet güzel yükseldiğini görmek, borsaya yanlış yatırım yapmadığımı ama yanlış hisseyi, yanlış zamanda seçtiğimi düşündürüyor. Hisse seçiminde zamanlama gerçekten önemli. Neyse…

Ayrıca, yayınlayacağım yazılar ve güncellemeleri kaçırmamak için Twitter hesabımı takip etmenizi öneririm. Orada aktif olarak yatırım fikirleri, kripto analizleri ve piyasa gelişmeleri hakkında paylaşımlar yapıyorum:

https://x.com/y_etreabc

Geçen aya göre yatırım dağılımında;

Geçen aya göre yatırım dağılımımda birkaç değişiklik oldu. Borsadaki yatırımlarımın oranı %8,31’den %7,39’a geriledi. Kripto yatırımlarım ise %80,17’den %81,21’e yükseldi. Borsanın mevcut durumu göz önüne alındığında, bu ağırlık değişiminin çok da kötü olmadığını düşünüyorum.

Yatırım

Borsa İstanbul (BIST) – Hisse Senedi Yatırımları

Bu ay uzun bir aradan sonra hisselerime tekrar yatırım yapmaya başladım. Önceki aylarda neredeyse hiç işlem yapmıyordum, sadece düzenli fon alımlarına devam ediyordum. Fakat bu ay, her bir hisseme 1.000 TL’lik ekleme yaptım. 29-30 farklı hisseyi elimde tutmanın gereksiz olduğunu fark edip bunları 9’a düşürdüm. Hatta şimdi bile bu sayının fazla olduğunu düşünüyorum. Bana göre artık 4-5 hisse yeterli.

BIST genel durum olarak buradan yükselmeli. Gerçekten yükselmeli. Çünkü aşağıdaki uzun vadeli grafiğe bakarsanız, uzun zamandır yükseliş trendi devam ediyor ve asla bir önceki dibine düşmemişti;

BIST 100 grafik

Daha da yakında bakarsak,

Bir önceki  dibine dokundu, tepki aldı ve buradan yükselişe geçmesini bekliyorum, daha da çok istiyorum. Çünkü eğer biraz yükseliş yapıp, tepeyi geçemeden tekrar düşmeye başlarsa, bu bir trend dönüşüne evirilebilir ve çok daha uzun vadeli bir düşüşe geçebilir. Özellikle oluşabilecek Omuz-Tepe-Omuz formasyonları beni korkutuyor.

Bu ay, yaptığım satın almalar ANSGR ​ECZYT ​EREGL​ FROTO ​ISMEN ​KMPUR ​MIATK ​SAHOL ​TSKB. Hepsinden sadece 1000 TL civarında alım yaptım. Aşağıda miktarları ve fiyatlarını görebilirsiniz. Tam dibi bulamadığımı düşünüyorum ama nasıl olsa öyle ya da böyle almaya devam edeceğim.

​Genel durum da bugün itibariyle aşağıdaki gibidir,

Burada gördüğünüz hisselerde toplamda zarardayım ama ilk kayıt tutmaya başladığımdan beri yaptığım al-satlardan dolayı toplamda kardayım. Durum iyi değil.

Yüzdesel olarak dağılım da aşağıdaki gibi;

Elimde en çok %19,1 ile ISMEN, %16 ile ECZYT ve %15,4 ile TSKB bulunuyor.

Kripto, Bitcoin, Ethereum Yatırımı

Geçen ay, yaklaşık beş aylık bir aradan sonra kripto portföyümde yükseliş görmüştüm. O ay %9,51 oranında artış yaşamıştı. Bu ay ise yatırımlarım %21,53 oranında değer kazandı. Kriptodaki bu yükselişin 5 Kasım 2024’teki ABD seçimlerinden sonra hızlanacağını ve Trump’ın kazanması durumunda çok daha güçlü bir piyasa göreceğimizi düşünüyorum.

Bu ay Twitter’da paylaştığım önemli bir gelişme de SKBDI isimli bir shit token ile oldu. Bunu kendi analizimle keşfedip, tam dipten 1.000 dolarlık alım yaptım. Yaklaşık 20 gün sonra 6.000 dolara sattım. Böyle yüksek kazançlı işlemleri özlemişim. Hem keyifli hem de kazançlı bir deneyim oldu.

Bitcoin dün bir düzeltme yaptı ve ardından tekrar yükselmeye başladı. Bitcoin dominans grafiğinde de %60 seviyelerine yaklaşmamız, altcoin boğasının çok yaklaştığının işareti olabilir. Beklediğim bu hareketlerin yakın zamanda başlayacağını ve büyük yükselişler göreceğimizi düşünüyorum. Hedefim hala 1.000.000 dolar. Mevcut portföy büyüklüğüm 20.000 dolar. Eğer 50 kat bir artış yakalarsam hedefime ulaşacağım, ama tabii ki tüm portföy aynı anda bu kadar artmaz.

Bitcoinin kırdığı direnci ve tamamlanan düzeltmeyi aşağıdaki grafikte görebiliriz,

Dominans grafiği de,

Uzun bir süredir aynı grafiği paylaşıyorum ve takip ediyorum. Twitter hesabımda aşağıdaki gibi paylaşmıştım;

Genel olarak da,

Bu ara biraz Solana meme tokenleri sarmış durumdayım, SKBDI olayından sonra fakat pek de memnun değilim. Diğer büyük tokenlerime, hatta başka hiçbir tokenime dokunmuyorum. Sadece bekliyorum.

Yatırım Fonları

Bu ay hisse yerine yatırım fonlarına da yönelmeyi düşündüm. Elimdeki her fona 1.000 TL daha ekledim. Hisse alımlarımın beni bu kadar yorduğu dönemlerde fonların daha stabil olması beni mutlu ediyor. Küçük düşüşler yaşansa da genelde değer kazanıyorlar.

Gümüş fonlarıyla ilgili kararımda ise ısrarcıyım ve gümüş biriktirmeye devam ediyorum. Portföy çeşitliliği açısından uzun vadede gümüşün önemli bir koruma aracı olacağını düşünüyorum.

Bu ay alımlarım aşağıdaki gibi:

Genel portföy durumu aşağıdaki gibi;

Genel olarak yüzdesel dağılım da aşağıdaki gibi:

Bireysel Emeklilik

BES fonlarımda da düzenli alımlara devam ediyorum. Uzun vadede bireysel emekliliğin büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Bireysel Emeklilik

Güncel Durum

Bu ayın güncel durumu aşağıdaki gibi;

Şimdilik durum böyle. Piyasa dinamik ve her an değişiyor. Gelecekte nasıl hareket edeceğimizin planını şimdiden yapmalı, fırsatları kaçırmamalıyız. Unutmayın, finansal özgürlük için yatırım yaparken sabırlı ve soğukkanlı olmak en büyük avantaj.

Herkese bol kazançlar, iyi yatırımlar.

 

Paylaş:

Yazar : Etre

Düşüncelerini paylaş:

Bu yazıda ele alınan konuların kısa bir özeti.

Sorularınız, yorumlarınız, önerileriniz ve benzer konular için iletişime geçebilirsiniz.

Son Yazılar